Intel 313 Cache SSD Review: Hawley Creek tested

Η Intel με την παρουσίαση του τελευταίου της chipset Z68 για τους 1155 socket Sandy Bridge επεξεργαστές, προσπάθησε να ενώσει τις 2 κατηγορίες πελατών που δημιούργησε με τα πρώτα 6 series chipsets.

Η Intel με την παρουσίαση του τελευταίου της chipset Z68 για τους 1155 socket Sandy Bridge επεξεργαστές, προσπάθησε να ενώσει τις 2 κατηγορίες πελατών που δημιούργησε με τα πρώτα 6 series chipsets. Την κατηγορία mainstream με το H67, το οποίο έκανε χρήση της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών στον επεξεργαστή Sandy Bridge και την κατηγορία Enthusiast με το chipset P67, το οποίο δεν είχε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, αλλά μπορούσε να κάνει overclocking στους ξεκλείδωτους από άποψης multiplier επεξεργαστές. To Ζ68 λοιπόν ήρθε να ενώσει τις 2 αυτές κατηγορίες και μαζί έφερε και 2 νέα features.

1) To Lucidlogix Virtu και QuickSync Support
2) Το Intel Smart Response Technology

Τι προσφέρουν όμως οι δύο τεχνολογίες στο νέο chipset.

1) Το QuickSync δεν είναι νέα τεχνολογία. Παρουσιάστηκε με το H67 chipset και είναι η μέθοδος χρήσης της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών στον επεξεργαστή για transcoding αρχείων video. Και λέμε transcoding και όχι encoding γιατί στην ουσία τα αρχεία είναι ήδη encoded π.χ. Η.264 1080p και το transcoding τα μετατρέπει σε 720p ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές χαμηλότερης ανάλυσης (κινητά τηλέφωνα, pads, netbook). To LucidLogix Virtu είναι η τεχνολογία που ενσωματώθηκε στο Z68 chipset έτσι ώστε ταυτόχρονα με την χρήση της κανονικής κάρτας γραφικών, να γίνεται χρήση και του QuickSync για το transcoding ενός αρχείου κάτι που ούτε στο P67 αλλά ούτε και στο H67 ήταν εφικτό.

2) Το Intel Smart Response Technology είναι καθαρά νέα τεχνολογία που παρουσιάστηκε με το Z68. Είναι η τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα μέσω του chipset για χρήση ενός μικρού Solid State Drive ως Cache μνήμη για τον ήδη εγκατεστημένο στη μητρική, μηχανικό δίσκο. Αυτή είναι και η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουμε για το review του νέου μικρού Cache SSD της Intel, του Hawley Creek.

Ο "μικρός" λοιπόν νέος Cache SSD της Intel, σειρά 313 βγαίνει σε 2 εκδόσεις. Με 20 ή 24GB τα χαρακτηριστικά των οποίων φαίνονται παρακάτω:

Intel 313 Cache SSD Review: Hawley Creek tested



Και τα δύο drives έρχονται με 25nm SLC μνήμες και τον PC29AS21BA0 controller από την Intel. H Intel εκτός από την κλασική υλοποίηση σε 2.5" form factor θα παρουσιάσει τον 313 και σε mSATA factor. O λόγος είναι απλός. Εκτός από το ότι θα υπάρξουν μητρικές με το Z77 chipset οι οποίες θα έχουν mSATA connector onboard αποκλειστικά και μόνο για εκμετάλλευση της τεχνολογίας Intel Smart Response, οι σειρά 313 Hawley Creek έχει περισσότερο ως target group τους αγοραστές των νέων Ultrabooks από την Intel.
Το drive που μας δόθηκε από την Intel είναι ο μικρός Hawley Creek με τα 20GB SLC μνήμης σε 2.5" form factor. Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες:







Προεργασία πριν την εγκατάσταση:

Για να δοθεί η δυνατότητα από τη μητρική να ενεργοποιήσουμε το Intel SRT πρέπει ο native controller της μητρικής να είναι γυρισμένος σε Raid mode.
Αυτό συμβαίνει γιατί στην ουσία η ενεργοποίηση του Intel SRT είναι η δημιουργία ενός εικονικού Raid Array, του SSD που θα παίζει το ρόλο της Cache μνήμης και του σκληρού δίσκου που θα έχει το λειτουργικό. Η ενεργοποίηση μπορεί να γίνει μόνο αν εγκαταστήσουμε το Intel Rapid Storage Technology software μέσα στα Windows. Με την ύπαρξη Z68 μητρικής, το software αντιλαμβάνεται πως υπάρχει SSD drive επάνω στο σύστημα και ενεργοποιεί την επιλογή Accelerate. Πατώντας επάνω στην επιλογή Enable Acceleration εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο:

Intel 313 Cache SSD Review: Hawley Creek tested



Η πρώτη επιλογή είναι για να διαλέξουμε τον SSD που θα παίξει το ρόλο της Cache για τον σκληρό δίσκο του λειτουργικού. Αυτός όπως φαίνεται και από την εικόνα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 64GB.
Στην συνέχεια διαλέγουμε το δίσκο που έχει το λειτουργικό μας και πιο κάτω το acceleration mode.
To Acceleration mode μας δίνει δύο επιλογές:

a) Enhanced mode. Με την επιλογή αυτή το εικονικό raid array που θα δημιουργήσουμε μοιάζει λίγο πολύ με το Raid1. Όλες οι εγγραφές γίνονται ταυτόχρονα και στα 2 drives (μηχανικό, Cache SSD) ενώ οι αναγνώσεις γίνονται κυρίως από τον Cache SSD όταν αυτό είναι εφικτό. Αυτό σημαίνει πως οι επιδόσεις στις εγγραφές πάντα θα είναι οι μεγαλύτερες που μπορεί να δώσει το πιο αργό από τα δύο drives. Σε περίπτωση όμως προβλήματος με το σύστημα κατά την χρήση του τα δεδομένα πιθανότατα δεν θα χαθούν.
b) Maximized mode. Με την επιλογή αυτή το εικονικό raid array που θα δημιουργήσουμε μοιάζει αρκετά με το Raid0. Όλες οι εγγραφές και αναγνώσεις γίνονται στον Cache SSD και όταν το σύστημα είναι σε κατάσταση idle, μεταφέρει τα δεδομένα και στον σκληρό δίσκο του λειτουργικού. Σε περίπτωση προβλήματος με το σύστημα κατά την χρήση, τα δεδομένα από την Cache θα χαθούν τελείως.

Για τις δοκιμές μας επιλέξαμε το maximized mode ώστε να δούμε τις μέγιστες επιδόσεις που μπορεί να προσφέρει η νέα τεχνολογία.
Στην επόμενη σελίδα θα δούμε μαζί το σύστημα που χρησιμοποιήσαμε για να δοκιμάσουμε τη νέα Cache λύση της Intel καθώς και τη μεθοδολογία των μετρήσεων.



To σύστημα δοκιμής αυτή τη φορά δεν περιέχει κάποιο γρήγορο SSD αλλά έναν κοινό HDD 500GB 7200RPM ώστε να δούμε κατά πόσο θα αυξηθούν οι επιδόσεις του με την προσθήκη του Intel 313 Cache SSD.

Σύστημα Δοκιμής



Χρησιμοποιήσαμε μία σειρά από benchmarks και προγράμματα για να δούμε αν οι επιδόσεις του υποσυστήματος αποθήκευσης αυξάνονται κατά την συνεχή χρήση.
Κάθε τεστ ή benchmark εκτελέστηκε μία φορά, πρώτα μόνο με το σκληρό δίσκο του συστήματος. Την επόμενη μέρα εκτελέσαμε πάλι τα ίδια τεστ με την ίδια σειρά μόνο που αυτή τη φορά ενεργοποιήσαμε το Intel Smart Response Technology. Την επόμενη μέρα πάλι με ενεργοποιημένο το Intel SRT εκτελέσαμε τα ίδια τεστ με την ίδια σειρά. Έτσι για κάθε test έχουμε 3 διαφορετικά runs. To αν ο Intel Hawley Creek έδωσε καλύτερες επιδόσεις θα το δούμε παρακάτω. Η λίστα που ακολουθεί δείχνει τα προγράμματα που χρησιμοποιήσαμε.

Δοκιμάσαμε λοιπόν τον Intel 313 με τα παρακάτω προγράμματα:

1) Acronis True Image Home 2011
2) Adobe Photoshop CS5
3) AS SSD Benchmark
4) BootTimer
5) CrystalDiskMark 3.0.1 x64
6) HD Tune Pro 5.00
7) IOMeter 2010
8) Need For Speed The Run
9) PCMark05
10) PCMark Vantage X64
11) TeraCopy Pro 2.12
12) Xilisoft Video Converter 6.0 Ultimate


Θα ξεκινήσουμε με τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις μας στην επόμενη σελίδα, φυσικά με το πλέον διαδεδομένο CrystalDiskMark...



Ξεκινάμε με το πολύ γνωστό πλέον CrystalDiskMark 3.0.1 x64. To CrystalDiskMark δοκιμάζει την σειριακή αλλά και τυχαία ανάγνωση και εγγραφή ενός drive με τέσσερις μετρήσεις. Σειριακή ανάγνωση και εγγραφή, τυχαία 512Κ ανάγνωση και εγγραφή, τυχαία 4Κ ανάγνωση και εγγραφή και τυχαία 4Κ ανάγνωση και εγγραφή με QD32. Στις μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε, το test file ήταν ορισμένο στο 1GB (1000MB σύμφωνα με το πρόγραμμα).

CrystalDiskMark 3.0.1 x64 Read

[CENTER]



CrystalDiskMark 3.0.1 x64 Write

[/CENTER]

Οι διαφορές φαίνονται με την πρώτη ματιά. Μετά την εγκατάσταση του Intel 313 Cache SSD και την ενεργοποίηση του Intel SRT οι επιδόσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα σε σχέση με τις επιδόσεις του μηχανικού δίσκου μόνο. Και οι αναγνώσεις αλλά και οι εγγραφές, σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις (Sequential, 512K, 4K και 4KQD32) είδαν μεγάλη αύξηση, κυρίως στα μικρά αρχεία (4Κ) με τις επιδόσεις μετά την εγκατάσταση του Intel Hawley Creek να δίνουν μία αύξηση κοντά στο 4000% (από 1MB/s στα 41ΜΒ/s).

Συνεχίζουμε τις δοκιμές με benchmarks με το AS SSD.



To AS SSD Benchmark, όπως και το CrystalDiskMark έγιναν γνωστά μετά την έλευση των πρώτων solid state drives. Ήταν τα δύο προγράμματα που έδειχναν με τον πιο απλό και γρήγορο τρόπο την αύξηση στις επιδόσεις που προσέφεραν οι SSD. To AS SSD Benchmark χωρίζεται σε 3 επιμέρους μετρήσεις. Στις μετρήσεις σειριακής και τυχαίας ανάγνωσης και εγγραφής, στις μετρήσεις αντιγραφής και στις μετρήσεις της απόδοσης ανάλογα με την συμπίεση (μέτρηση που προστέθηκε όταν οι Sandforce controller based SSD απέκτησαν μερίδιο στην αγορά). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις επιμέρους μετρήσεις για ανάγνωση, εγγραφή και αντιγραφή. Παρακάτω τα αποτελέσματα:

AS SSD Benchmark Read Tests






AS SSD Benchmark Write Tests




AS SSD Benchmark Copy Tests



Τίποτα δεν αλλάζει εδώ σε σχέση με το CystalDiskMark. Οι αναγνώσεις και οι εγγραφές παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις (Sequential, 4K, 4K QD64). Οι αντιγραφές παρουσιάζουν τριπλάσιες επιδόσεις και στα 3 σενάρια δοκιμαστικών αρχείων (ISO, Program, Game). Τα αποτελέσματα, όπως και στο CrystalDiskMark, δεν είναι κάτι το εξωπραγματικό, αλλά η δουλειά που έχει κάνει η Intel σε ένα drive που κοστίζει λιγότερο από 100$ είναι αρκετά καλή, αν αναλογιστούμε πως πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει και συνεργασία με το πολύ αργό μηχανικό δίσκο.

Υποσημείωση για το AS SSD Benchmark. Μην δοκιμάσετε να τρέξετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε μηχανικό δίσκο. Για να πάρουμε τα αποτελέσματα των παραπάνω μετρήσεων μόνο για τον HDD το πρόγραμμα εκτελούνταν για μία ώρα και 15 λεπτά.

Προχωράμε παρακάτω με μέτρηση των IOPS με δύο από τα δημοφιλέστερα προγράμματα.



To HD Tune Pro στην έκδοση 5.00 που έχει πλέον φτάσει, αποτελεί μία ολοκληρωμένη σουίτα για συστήματα αποθήκευσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πραγματικά τα πάντα: SMART report, Information για το drive, μετρήσεις σειριακών και random επιδόσεων, μέχρι και secure erase. Όπως και με το IOMeter 2010 που ακολουθεί, έτσι και εδώ χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση για τα IOPS, Random Access test, ώστε να δούμε τα παραπάνω IOPS που προσφέρει η Cache λύση της Intel σε σχέση πάντα με το μηχανικό δίσκο μόνο του.

HD Tune Pro 5.00 Read Tests





IOMeter 2010 IOPS





Και στην περίπτωση του HDTune Pro 5.00 αλλά και στο IOMeter 2010, τα IOps από μερικές δεκάδες εκτοξεύονται σε μερικές χιλιάδες ειδικά στα random read/write data. Το μόνο μελανό σημείο στα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι τα πολύ χαμηλά αποτελέσματα στις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές λόγω της SATA2 συνδεσμολογίας του drive. Επίσης εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός πως στις τυχαίες αναγνώσεις κατά την διάρκεια εκτέλεσης του IOMeter 2010 δεν είδαμε σημαντικές διαφορές στις επιδόσεις. Ενώ εκτελέσαμε το τεστ 3-4 φορές, τα IOps έμειναν κολλημένα κοντά στα 350 ενώ σύμφωνα με την Intel αλλά και τα αποτελέσματα από το προηγούμενο γράφημα του HDTune Pro θα έπρεπε να είναι πάνω από 8.000 (η Intel διαφημίζει 33.000). Ίσως πρόβλημα του προγράμματος ή πρόβλημα στην υλοποίηση της νέας τεχνολογίας.

Συνεχίζουμε με μετρήσεις από τις σουίτες της Futuremark...



H Futuremark έχει εδραιωθεί πλέον ως η εταιρία με τα πιο δημοφιλή benchmarks. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στο hwbot.org τα 8 από τα 19 benchmarks που χρησιμοποιούν οι overclockers είναι δικά της. Τα δύο PCMark που χρησιμοποιήσαμε είναι σουίτες που μετρούν την συνολική απόδοση ενός υπολογιστικού συστήματος μετρώντας τον επεξεργαστή, τις μνήμες, την κάρτα γραφικών και το αποθηκευτικό σύστημα. Εκτελέσαμε σε κάθε PCMark την υποσουίτα μέτρησης του αποθηκευτικού μέσου και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα πριν και μετά την εγκατάσταση του Intel 313 Cache SSD:

PCMark 05




PCMark Vantage x64 Part 1




PCMark Vantage x64 Part 2



Το PCMark05 μας επιφύλαξε μία έκπληξη. Στο Antivirus Scanning sub test ο μηχανικός δίσκος μόνος του είναι πιο γρήγορος απ' ότι μετά την εγκατάσταση του Cache SSD. Αυτό βέβαια δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, αφού το συνολικό score στο PCMark05 από 6.227Marks ανέβηκε στις 22.000Marks στο πρώτο run με τον Intel να υποβοηθά τον HDD και τις 20.500Marks στο δεύτερο run. Και πάλι όμως περιμέναμε κάτι καλύτερο από τον Intel.
Στο PCMark Vantage τα αποτελέσματα είναι πιο ξεκάθαρα. Όλα τα subtest πήραν αύξηση στις επιδόσεις με τα περισσότερα αποτελέσματα σχεδόν να έχουν διπλασιαστεί. Το συνολικό score του HDD Storage test εκτοξεύτηκε από τα 4.000 marks στα 22.000. Ξέρουμε πως το απόλυτο νούμερο δεν είναι ιδανικό αλλά μην ξεχνάμε πως ο Intel 313 Cache SSD δεν ήρθε για να βάλει φωτιά στα benchmarks, αλλά για να δώσει αυτή την έξτρα ώθηση στο σύστημα, που μόνο ένας SSD μπορεί να το κάνει.

Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα οφέλη που προσφέρει ο Hawley Creek σε καθημερινές εφαρμογές.



Αποτελέσματα από δύο καθημερινές εφαρμογές ακολουθούν στα παρακάτω διαγράμματα. Η πρώτη είναι η εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος. Μετρήσαμε το χρόνο που χρειάζεται το σύστημα να εκκινήσει με το μηχανικό δίσκο και στη συνέχεια μετά την ενεργοποίηση του Intel Smart Response Technology και την εγκατάσταση του Hawley Creek, μετρήσαμε ξανά.
Στη συνέχεια με την βοήθεια του προγράμματος TeraCopy Pro 2.12 μετρήσαμε το χρόνο που χρειάζεται το αποθηκευτικό σύστημα να αντιγράψει 1.6GB αρχείων διαφορετικού μεγέθους (συνολικά 470 αρχεία) από ένα φάκελο σε έναν άλλο.

Windows 7 Boot



Teracopy 2.12 Pro



Τα αποτελέσματα με το BootTimer είναι ξεκάθαρα. Ο χρόνος που κερδίζουμε σε κάθε εκκίνηση του υπολογιστή είναι 1 λεπτό. Μπορεί ο χρόνος σαν απόλυτο νούμερο να μην είναι σημαντικός αλλά μιλάμε για μία αύξηση στις επιδόσεις περίπου 450%. Και η αντιγραφή των αρχείων έδωσε καλύτερα αποτελέσματα μετά την εγκατάσταση του Cache SSD. Παρόλο που τα νούμερα δεν εντυπωσιάζουν και τόσο η αύξηση στις επιδόσεις υπάρχει και φαίνεται αν και θεωρητικά και σύμφωνα με τα προηγούμενα benchmarks o μηχανικός δίσκος ελάχιστα υπολείπεται σε σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές των αποτελεσμάτων με τον Cache SSD.

Τελειώνουμε με αποτελέσματα από εκκίνηση διαφόρων προγραμμάτων καθημερινής χρήσης.



H τελευταία σελίδα με μετρήσεις περιλαμβάνει το χρόνο που χρειάστηκε το σύστημα για να εκκινήσει κάθε εφαρμογή.

Acronis True Image Home 2011



Need for Speed The Run



Adobe Photoshop CS5



Xilisoft Video Converter Ultimate 6.0



Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Μετά το πρώτο run οι χρόνοι μειώθηκαν αφού από εκεί και πέρα την εκτέλεση της εφαρμογής ανέλαβε ο Intel 313 Cache SSD. Εκτός από το παιχνίδι που μετά το 1ο run με τον Intel 313 παρουσίασε μία μικρή αύξηση στο χρόνο εκτέλεσης, κάθε άλλη εφαρμογή παρουσίασε περαιτέρω μείωση στο χρόνο εκκίνησής της.

Στην τελευταία σελίδα του review θα πούμε λίγα πράγματα για την εμπειρία μας με τον Intel Hawley Creek καθώς και μερικές προσωπικές απόψεις για το drive.


Intel 313 Cache SSD Review: Hawley Creek tested




Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του review, η Intel μαζί με το Z68 Chipset παρουσίασε και μία νέα τεχνολογία με το όνομα Intel Smart Response Technology. To χαρακτηριστικό της νέας τεχνολογίας είναι πως με την προσθήκη ενός μικρού SSD στο σύστημά μας και την ενεργοποίηση του νέου feature της Ζ68 μητρικής μας, ο SSD παίζει τον ρόλο της Cache μνήμης στο μηχανικό δίσκο του συστήματός μας.

Σε προηγούμενο review είπαμε ότι η νέα τεχνολογία από τη μία δείχνει να είναι πιο βολική από την αγορά ενός απλού SSD και τη μεταφορά του λειτουργικού μας σε αυτόν, από την άλλη όμως ζητάει από εμάς πάρα πολλά. Εκτός από το κόστος λοιπόν του μικρού SSD που θα πρέπει να πληρώσουμε το νέο feature υπάρχει μόνο σε μητρικές Z68 και σε λίγο και στις νέες μητρικές της σειράς 7 που θα παρουσιαστούν πριν την έλευση των Ivy Bridge επεξεργαστών. Το άλλο που πρέπει να προσέξουμε είναι πως πρέπει να αλλάξουμε τη ρύθμιση στο λειτουργικό μας ώστε να μπορεί να εκκινήσει σε Raid mode και όχι σε AHCI που είναι και το πιο συνηθισμένο. Τέλος να αναφέρουμε πως λόγω του ότι το εικονικό raid array που θα δημιουργηθεί είναι σε Raid mode το TRIM support σταματάει να λειτουργεί, feature των Windows 7 που είναι σημαντικό για την διατήρηση των επιδόσεων στον SSD.

Ας αφήσουμε όμως για την ώρα την υλοποίηση της τεχνολογίας Intel Smart Reponse και ας δούμε το νέο drive της Intel, τον Intel 313 Cache SSD Hawley Creek. H διαθέσιμη χωρητικότητα του drive που μας παραχωρήθηκε για την παρουσίαση ήταν 20GB με ακριβή μνήμη SLC. Αν και ακόμα η συγκεκριμένη σειρά 313 SSD δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά η τιμή θα είναι περίπου 92? (MSRP) για το μοντέλο των 20GB. To αντίτιμο που ζητάει η Intel θεωρώ πως είναι μεγάλο. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το κόστος μίας Z68 μητρικής τότε υπάρχει πρόβλημα. Ναι μεν οι SLC μνήμες είναι ακριβές αλλά το drive δεν προσφέρει κάτι που να δικαιολογεί την τιμή. Περιμέναμε από την Intel στη νέα σειρά Hawley Creek τουλάχιστον SATA 3 υποστήριξη κάτι που δεν έκανε. Ο Hawley Creek είναι SATA2 drive. Οι επιδόσεις ναι μεν είναι καλύτερες από ένα απλό μηχανικό drive που θα συντροφεύσει αλλά δεν είναι κάτι άξιο αναφοράς. Τέτοιες επιδόσεις έχουμε δει στους SSD πριν 3 χρόνια με τον δικό της πάλι Intel X25-M. Σίγουρα διαφορές υπάρχουν στις επιδόσεις αλλά με τι κόστος;

Συνολικά το όλο εγχείρημα είναι αρκετά πιο μπελαλίδικο από την αντίστοιχη πρόταση της OCZ με το NVELO Dataplex software. Εκεί το μόνο που είχε να κάνει ο χρήστης ήταν να εγκαταστήσει το drive και το software. Κάτι που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε. Στην πρόταση της Intel, o χρήστης πρέπει να εγκαταστήσει το drive, το software, να παραμετροποιήσει το λειτουργικό του σύστημα ώστε να λειτουργήσει σε Raid mode, να ενεργοποιήσει το feature, να διαλέξει τον τρόπο που θα δουλεύει το Raid array, για να δει την αλλαγή στις επιδόσεις, πάντα με την προϋπόθεση πως έχει νέα μητρική. Το όλο νόημα της εύκολης μετάβασης στη νέα τεχνολογία χάνεται και μετατρέπεται σε μπελά.

Όπως έχω ξαναπεί σε προηγούμενο review, οι υβριδικές λύσεις με 2 drives μέσα στο σύστημα δεν μου άρεσαν από την αρχή της παρουσίασής τους. Είναι κάτι που οι εταιρίες θα έπρεπε να έχουν σκεφτεί 3-4 χρόνια πριν και όχι τώρα. Όταν ένας γρήγορος SSD των 120GB κοστίζει περίπου 150?, τα 92? (MSRP σύμφωνα με την Intel) που θα ζητήσει ο Hawley Creek δεν τον κάνουν δελεαστική αγορά. Ναι μεν αγοράζεις SSD αλλά όχι καθαρό και αυτό έχει αντίκτυπο στον τρόπο εγκατάστασης, στον τρόπο λειτουργίας και τέλος σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό που ψάχνει ο υποψήφιος αγοραστής ενός Solid State Drive, τις επιδόσεις. Σίγουρα η νέα τεχνολογία θα βρει ανταπόκριση αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αν ο χρήστης αναγκαστικά χρειάζεται χώρο για SSD που δεν μπορεί να πληρώσει ή αν βρει το νέο Hawley Creek προεγκατεστημένο στο νέο του Ultrabook.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω η τελική βαθμολογία που θα δώσουμε στον Intel 313 Cache SSD διαμορφώνεται ως εξής:

Intel 313 Cache SSD Review: Hawley Creek tested

Ευχαριστούμε θερμά την Intel Ελλάς για την παραχώρηση του δείγματος!