Intel Kaby Lake Review: i7 7700K gets tested

Intel Kaby Lake Review: i7 7700K gets tested

Σελίδα 1 από 6

Η νέα πλατφόρμα της Intel έρχεται στα εργαστήριά μας και τη δοκιμάζουμε με φόντο τον νέο Core i7 7700K!

intro

intro

 

 

 

Έχοντας περάσει περίπου ενάμισης χρόνος από τη κυκλοφορία των Skylake η Intel ανανεώνει την αγορά με νέους επεξεργαστές και φυσικά νέα chipsets για την performance, όπως την ονομάζει αγορά. Η νέα γενιά επεξεργαστών ονομάζεται Kaby Lake και πατάει στην ίδια αρχιτεκτονική με τους 6ης γενιάς Core CPUs (Skylake that is) ενώ πρόκειται για τη πρώτη γενιά που υιοθετεί τη νέα πολιτική της εταιρίας που ξεκινά με ένα νέο Process (λιθογραφία), στην επόμενη γενιά περνά μια νέα αρχιτεκτονική και ο κύκλος ολοκληρώνεται με την είσοδο της βελτιστοποιημένης αρχιτεκτονικής στην αγορά.

                                                                                                                                                   Kaby Lake 1

 

 

Η κυκλοφορία των επεξεργαστών συνοδεύεται και από τη νέα πλατφόρμα 200 Series που παίρνει τη σκυτάλη από τις 100 Series που πρωτοεμφανίστηκαν τον Αύγουστο του 2015. Η Intel πραγματοποιεί και εκεί μικρές αλλαγές κυρίως στην αύξηση των PCIe γραμμών του chipset (κατά 4) αλλά και στη προσθήκη υποστήριξης για την επερχόμενη τεχνολογία των Optane SSD. Τα πρώτα μοντέλα SSD βασισμένα σε αυτή τη τεχνολογία των Intel – Micron αναμένονται κάποια στιγμή μέσα στο έτος και σκοπός τους να προσφέρουν ακόμη υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Σύμφωνα με την Intel, η νέα οικογένεια επεξεργαστών σε συνδυασμό με τις νέες μητρικές στοχεύει όσους έχουν συστήματα 3 ετών και όχι όσους έχουν ήδη σύστημα με Skylake επεξεργαστή. Έτσι εάν κάποιος έχει Haswell based PC έχει έναν λόγο παραπάνω να γλυκοκοιτάζει τα νέα CPUs, όμως και πάλι, οι διαφορές ίσως να μην δικαιολογούν την αναβάθμιση.

 

Kaby Lake 1

 

 

Η 7η γενιά Core επεξεργαστών αποτελείται αρχικά από 26 μοντέλα και στη κορυφή του Lineup βρίσκουμε τους ξεκλείδωτους Core i5 7600K και Core i7 7700K με τον τελευταίο να αποτελεί και το κεντρικό θέμα του σημερινού review.

Τα specs του συγκεκριμένου δεν εκπλήσσουν μιας και στην ουσία αποτελεί μια βελτιωμένη εκδοχή του 6700K που είδαμε προ ενάμιση χρόνου. Έτσι έχουμε και πάλι 4 cores και 8 threads, 8 MB L3 cache, TDP 91W, όλα στη (βελτιωμένη) λιθογραφία των 14nm FinFEΤ της Intel. Όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει, όμως το αξιοσημείωτο βρίσκεται στους χρονισμούς του. Ο 7700K έχει base συχνότητα λειτουργίας 4200MHz και Turbo στα 4500MHz στον έναν πυρήνα του όταν η εφαρμογή το απαιτεί, μια αξιόλογη βελτίωση από τον 6700K και από τις βασικότερες άξιες αναφοράς αλλαγές για το σημερινό review της desktop υλοποίησης που έχουμε στα χέρια μας.

 

 

Kaby Lake 1

 

Kaby Lake 1

 

Για πληρέστερη ενημέρωση, παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα νέα μοντέλα της οικογένειας των Kaby Lake:

 

skulist

 

 

Kaby Lake 1

 

 

 

Kaby Lake 1

 

Η Intel φαίνεται πως έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη λιθογραφία των 14nm FinFET και έτσι οι επεξεργαστές γίνονται αρκετά πιο αποδοτικοί, έχοντας την ίδια ακριβώς λιθογραφία με τους Skylake, όμως πλέον αρκετά πιο ώριμη. Η ίδια η Intel μάλιστα δεν αναφέρεται σε βελτιώσεις στην ταχύτητα των επεξεργαστών clock per clock, επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω. Όπως είπαμε και στην αρχή της παρουσίασης το μοντέλο ανάπτυξης της Intel έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έτσι αντί του tick tock (αρχιτεκτονική > λιθογραφία) έχουμε το P.A.O. (Process > Architecture > Optimization). Ουσιαστικά, οι Broadwell (5775C), αποτέλεσαν το πρώτο δείγμα της λιθογραφίας των 14nm FinFET, οι Skylake (6700K) έφεραν τη νέα αρχιτεκτονική και οι Kaby Lake (7700K) έρχονται για τη βελτιώσουν ακόμη περισσότερο. Ας περάσουμε όμως στις βασικότερες αλλαγές/βελτιώσεις που φέρνουν οι Kaby Lake.

 

 

 

Intel Gen9 LP (Low Power) GPU – HD Graphics 630

Πέραν των παραπάνω, διαφορές εντοπίζουμε και στην Gen9 GPU των επεξεργαστών. Η GPU μπορεί να πραγματοποιήσει decode και encode περιεχομένου Ultra HD (4K) ενώ έχει πλήρη υποστήριξη του προτύπου HEVC (H.254), ενός αρκετά efficient codec για σύγχρονα media μέσω του αναβαθμισμένου Quick Sync της Intel. Το hardware decode υποστηρίζει πηγές έως 4K H.265 10-bit και όσον αφορά το encode, με το main profile, 4K βίντεο Η.265. Η ενσωματωμένη GPU φέρει την ονομασία HD Graphics 630, ακόμη μια διαφορά από την HD Graphics 530 των Skylake. Η ίδια GPU ευθύνεται και για το acceleration που υφίσταται σε εφαρμογές που περιλαμβάνουν αναγνώριση προσώπου, εκφράσεων, face tracking και αναγνώριση αντικειμένων, που ενδεχομένως θα δούμε να χρησιμοποιούνται μελλοντικά στην καταναλωτική αγορά ή για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 

 

Native 2400MHz DDR4 Support

Πλέον οι Kaby Lake μπορούν να τρέξουν εγγενώς τις μνήμες στη συχνότητα των 2400MHz όπως προβλέπει το πρότυπο JEDEC και έτσι στα μικρότερα H270 και B250 chipsets, ο διαιρέτης τους θα τερματίζει στα 2400 και όχι στα 2133MHz όπως στους Skylake. Αυτό θα δώσει μια ανεπαίσθητη βελτίωση των επιδόσεων στους περισσότερους, όμως αναμφίβολα το θεωρητικό bandwidth αυξάνται στα 37.5 GB/s. Ο ενσωματωμένος memory controller συνεχίζει να υποστηρίζει μνήμες DDR3L μιας και δεν έχει αλλάξει αρχιτεκτονική από τους Skylake, οπότε οι OEMs έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αντίστοιχες μνήμες εάν χρειαστεί. 

 

 

Speed Shift v2

Μια τεχνολογία που δε θα συναντήσουμε στη desktop αγορά, αλλά κυρίως στις φορητές συσκευές που ενσωματώνουν Kaby Lake CPUs, είναι το νέο Speed Shift v2. Αυτή είναι μια τεχνολογία που ελέγχει την τάση λειτουργίας αλλά και τη συχνότητα του chip από το λειτουργικό σύστημα. Η πρώτη έκδοση ήρθε με τους Skylake και ακόμη και σήμερα λειτουργεί μόνο στα Windows 10. Η δεύτερη γενιά επιτρέπει την αλλαγή των Power states του επεξεργαστή ακόμη ταχύτερα, ολοκληρώνοντας έτσι γρηγορότερα το εκάστοτε task που έχει ανατεθεί στον επεξεργαστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη απόκριση του συστήματος και σε ειδικά loads, οπως αναπαραγωγή video, επεξεργασία βίντεο ή εικόνας, παιχνίδια και άλλα σχετικά. Στην ουσία τα P-States (power states) δεν είναι fixed αλλά παρέχονται πολλά "σκαλοπατάκια", κάτι που η Intel αναπαριστά και στις παρακάτω εικόνες. Η τεχνολογία θα βρεθεί κυρίως σε φορητούς υπολογιστές αλλά και touch enabled συσκευές μιας και δίνει έμφαση και στην αυτονομία της μπαταρίας. 

 

1 6 1 7

 

 

 

Intel Optane Technology

Η Intel με τη νέα πλατφόρμα φέρνει στο προσκήνιο τη τεχνολογία Optane που σύμφωνα με την εταιρία μπορεί να "φέρει την επανάσταση". Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έχουμε εξάγει από τις διάφορες παρουσιάσεις της εταιρίας είναι πως θα δούμε Optane SSDs αλλά και Optane DIMMs/DRAMs. Τα πρώτα είναι αυτονόητα, όμως τα δεύτερα θα αποτελέσουν κάποιου είδους cache για παλιότερης τεχνολογίας μηχανικούς δίσκους. Με λίγα λόγια περιμένουμε ένα τύπου rebrand του Rapid Storage Technology. Φυσικά στόχος της Intel είναι η περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων ενός τυπικού M.2 SSD, μιας και θα έρχονται και σε M.2 form factor εκτός από PCIe. 

 

1 8

 

 

 

Die Shot:

7th Gen Intel Core die with label

 

 

200 Series Chipsets

 

Η Intel στην επίσημη κυκλοφορία των Kaby Lake λανσάρει και τα τρία νέα της 200 Series chipsets της (Z270, H270 και B250) κωδικής ονομασίας Union Point για τη mainstream κατηγορία και οι αλλαγές από τα 100 Series είναι λίγες, όμως αξιοσημείωτες. Μαζί με αυτά που είναι τα desktop θα δούμε και άλλα δύο να προστίθεται στη workstation αγορά, το Q250 που θα έρθει δίπλα στο ήδη υπάρχον C232 αλλά και το Q270.

Αρχικά στο κορυφαίο Z270 Chipset προστίθενται 4 επιπλέον γραμμές PCIe Express 3.0, και έτσι από 20 του κορυφαίου Z170 φτάνουμε στις 24. Τα μέγιστα γενικής χρήσης ports αγγίζουν τα 30 στο Z270, από 26 του Z170 ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως πλέον το H270 είναι ένα "Z170-in-disguise" μιας και έχει περισσότερα κοινά ενώ υπερέχει στις RST συσκευές, όμως μια λιγότερη M.2. Οι SATA υποδοχές συνεχίζουν να περιορίζονται στις έξι - και έξτρα δίνονται μόνο με επιπλέον ελεγκτές, κατά βούληση του κατασκευαστή της μητρικής. 

Step up αποτελεί και η υποστήριξη για Optane SSDs, μια τεχνολογία που αναπτύσσεται από τις Intel & Micron και προβλέπει τη κυκλοφορία SSD υψηλών επιδόσεων. Οι πρώτοι συμβατοί SSDs θα κυκλοφορήσουν εντός του 2017 και θα έρχονται τόσο σε PCIe μορφή όσο και σε M.2 ή U.2 που είναι επίσης παρών σε πολλές νέες μητρικές για τη τοποθέτησή τους στη μητρική. 

Όλα τα υπόλοιπα όσον αφορά τα specs του chipset παραμένουν τα ίδια όπως φαίνεται και από το επίσημο διάγραμμα που συμπεριέλαβε η Intel. Πάμε τώρα στους διαύλους επικοινωνίας του chipset με τον CPU. Το DMI παραμένει στην έκδοση 3, χωρίς αλλαγές από τη προηγούμενη γενιά και έτσι η διαμεταγωγή δεδομένων γίνεται με τον ίδιο ρυθμό, 8 Giga Transfers ανά δευτερόλεπτο. 

Backwards compatibility με τους Skylake επεξεργαστές υπάρχει και έτσι εάν έχουμε στη διάθεσή μας κάποια Z170 μητρική μπορούμε απλά να αλλάξουμε τον επεξεργαστή σε κάποιο από τα νέα Kaby Lake μοντέλα. Αντίστοιχα εάν για κάποιο λόγο ο χρήστης επιθυμεί τη μετάβαση στα 200 Series chipsets, μπορεί να το κάνει και να διατηρήσει τον Skylake CPU του. Περισσότερα για τα chipsets όπως το επίσημο διάγραμμα της Intel μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο μας εδώ.

 

Performance Tests
Σελίδα

intel, 14nm finfet, Core i7 6700K, review, z270, Core i7 7700K, intel kaby lake, παρουσίαση

HyperionX

Members
2017-01-10T14:57:24Z

Χτες για μια στιγμή σκεφτόμουνα να πετάξω λεφτά σε 7700k και Maximus ix formula...αλλά βγήκα λίγο στο χιονι και μου περασε...

Πάμε στην επόμενη γενιά... ή επιστροφή στην hedt με χ299

 

Για όσους έρχονται από πιο παλιές πλατφόρμες...θα είναι μια καλή αναβάθμιση ο τσιπιγιου μαζί με τα καλούδια του ζ270

stavros

Members
2017-01-10T15:11:57Z

Μπράβο παιδιά, τα review έχουν ξεφύγει σε ποιότητα, επίπεδα hollywood, αν και με την ανάλυση του video δυσκολεύτηκα.

Το τελικό συμπέρασμα, αν και το έχω διαβάσει και αλλού περίμενα τη ντόπια διασταύρωση, και με την αναβάθμιση της GPU σε gtx 1070 με κάνει να ξανασκεφτώ τις επιλογές αναβάθμισης του set 4670k, Ζ87, 1600Mhz για gaming χρήση σε 2Κ.

MetallicGR

Members
2017-01-10T15:19:10Z

Δε θα έχει ολοκληρωθεί το encoding από πλευράς YouTube. Δώστου λίγο χρόνο :P 

stavros

Members
2017-01-10T15:27:49Z
9 minutes ago, MetallicGR said:

Δε θα έχει ολοκληρωθεί το encoding από πλευράς YouTube. Δώστου λίγο χρόνο :P 

Ολοκληρώθηκε το encoding κομπλέ. Η τιμή (340) από που πηγάζει? Γιατί σήμερα θυμήθηκα τις τιμές από παλιότερο post.

 

Astalavista

Members
2017-01-10T16:23:55Z

Από εσωτερική πληροφόρηση. Πάντως ευρωπαϊκά παίζει στα 370 και στην Ελλάδα στα 410+, οπότε κάνω αυτήν την διόρθωση στο κείμενο.

Πάντως δεν χαίρομαι με αυτήν την τιμή σε τετραπύρηνο CPU.

Και φυσικά εννοείται πως δεν μας εντυπωσίασε ο Kaby Lake, η όλη φάση θυμίζει Devi's Canyon και Z97.

La_MoRt

Members
2017-01-10T16:33:34Z
23 hours ago, Astalavista said:

Από εσωτερική πληροφόρηση. Πάντως ευρωπαϊκά παίζει στα 370 και στην Ελλάδα στα 410+, οπότε κάνω αυτήν την διόρθωση στο κείμενο.

Πάντως δεν χαίρομαι με αυτήν την τιμή σε τετραπύρηνο CPU.

Και φυσικά εννοείται πως δεν μας εντυπωσίασε ο Kaby Lake, η όλη φάση θυμίζει Devi's Canyon και Z97.

+1 στο ότι δεν εντυπωσίασε αλλά να πούμε ότι δεν έχει και σοβαρό ανταγωνισμό για να δούμε και κάτι αξιόλογο. Αναμονή για τη κίνηση των κόκκινων να δούμε τι θα δούμε. Αν δεν έχει αξιόλογα αποτελέσματα τότε δε μας βλέπω να βλέπουμε φως... Πάντως τους παλιούς που θα αναβαθμίσουν σε νέο σύστημα κατά καλό ποσοστό πιστεύω θα τους πιάσει, αν και αν οι τιμές είναι πολύ υψηλά προβλέπω άυξηση πωλήσεων για την προηγούμενη γενιά.

Spirosssss

Members
2017-01-10T21:34:07Z

Τεστ σε παιχνίδια παίζει να προστεθούν αργότερα; Κατά προτίμηση γραφήματα με όλα τα cpu όπως στα benches ή ζητάω πολλά; :P

stavros

Members
2017-01-10T22:25:45Z

405 στο skrutz, 420 άμεση παραλαβή.

billpeppas

Members
2017-01-10T22:44:56Z

349$ στο Amazon.

Μια χαρά χωράει το κουτάκι στην βαλίτσα :D

Spirosssss

Members
2017-01-11T00:17:06Z

http://www.anandtech.com/bench/product/551?vs=1826

 

Οι παιχνιδάδες ας συνεχίσουμε να ρίχνουμε τάπες στα βαρέλια περιμένοντας να ωριμάσει το πράγμα.. 

billpeppas

Members
2017-01-11T00:58:11Z
40 minutes ago, Spirosssss said:

http://www.anandtech.com/bench/product/551?vs=1826

 

Οι παιχνιδάδες ας συνεχίσουμε να ρίχνουμε τάπες στα βαρέλια περιμένοντας να ωριμάσει το πράγμα.. 

Δεν έχει να κάνει με τις CPU.

Οι γραφικών υστερούνε.

stavros

Members
2017-01-11T15:05:20Z
17 hours ago, Spirosssss said:

Τεστ σε παιχνίδια παίζει να προστεθούν αργότερα; Κατά προτίμηση γραφήματα με όλα τα cpu όπως στα benches ή ζητάω πολλά; :P

Προς το παρόν υπάρχει αυτό

http://www.guru3d.com/articles-pages/core-i7-7700k-processor-review-desktop-kaby-lake,1.html

και αυτό

https://www.techpowerup.com/reviews/Intel/Core_i7-7700K_vs_6700K_Game_Performance/

billpeppas

Members
2017-01-11T15:09:09Z

Τρομερά γραφήματα κάνανε :D
Ότι πρέπει για να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει κάποια διαφορά :D

venisk

Members
2017-01-11T15:59:52Z

Το τρενάρει η intel όσο πάει...έτσι να βλέπουμε νέο cpu κάθε 3 χρόνια....Τουλάχιστον πιάσανε τα 5ghz άνετα :)

GoriLLakoS

Founder
2017-01-11T20:53:55Z

It's not Revolution, it's evolution.

Ίδια τσιπάκια με τα παλιά αλλά 5GHz με αέρα.

Nickzzz

Members
2017-01-11T21:33:08Z

Μετρήσεις με blender δεν βλέπω. :shifty:

venisk

Members
2017-01-12T07:17:39Z

Δεν έχει βγάλει η intel ακόμα τα benchmark της κάτω από το τραπέζι...τώρα που η amd είναι τόσο ξεκάθαρη!!!

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...